Ikke tro på myten om motivasjon – det er «garbage»

De fleste av oss har deltatt på motivasjonskurs for å endre livsstil, bli en bedre selger, bedre leder eller annet. Mitt liv har lært meg, og forskning bekrefter, at denne ideen om at du først må føle deg motivert før du handler er «garbage».
Myten mange med meg har fått lære om motivasjon er en gigantisk moderne konsulentbløff. Faktum i mitt eget liv har vært at i det øyeblikk jeg trenger å føle meg motivert for å handle så er jeg ikke det. Tvertimot er det slik at når jeg trenger motivasjon så føler jeg meg demotivert og frustrert.

Eksempel; Lille Julaften 2013 ble jeg, etter en konflikt om veivalg, kastet ut av mitt eget selskap Maze av min beste venn og partner gjennom 10 år. Jeg mistet ikke bare min inntekt over natten, men min livs drøm. Jeg var knust, bitter og følte det dypt urettferdig. Behovet for å rettferdiggjøre var enorm. Hva skulle jeg leve av?
Jeg viste at selv om jeg kunne føle all verdens urett og demotivasjon, så var situasjon som den var. Jeg var i mindretall i styret og tapte.
Heldigvis har jeg erfart, og fikk igjen bekreftet, at det eneste som virker er å sette et nytt fremoverrettet mål og handle – nå. Jeg sto opp tidlig hver morgen og handlet. Skrev ny bok Mestringskoden (Hegnar 2015), startet nytt it selskap og ringte kunder. Effekten har vært mer motivasjon og livsglede de siste 3 år enn kanskje noen gang og boken er nå trykket i 20.000 eks og blitt en suksess.
Paradokset er at hver handling jeg tar automatisk aktiverer kroppen dopamin (energi). Å ta et skritt og handle mot målet gir en følelse av kontroll over egen situasjon, uansett hvor dypt nede og demotivert jeg føler meg («locus of control». Julian Rotter 1954). Det handler om å tro at jeg kan ta og kontrollere et skritt av gangen, en beslutning, en telefon, en dag, en uke og – handle nå. Jeg vet det fungerer.

Det handler om å «dytte» meg selv til å ta små enkle skritt hver dag som igjen og automatisk skaper en kjedereaksjon av bedre selvtillit, motivasjon og produktivitet. Min følelse av motivasjon er en effekt av dopamin i kroppen (kroppens eget motivasjonssystem) som utløses når jeg handler og forventer å mestre et skritt
Hvis jeg tillater meg å nøle eller tenke i 4- 5 sek gir jeg ubevisst autopiloten kontrollen. Den hater å tape («loss aversion»), hater ubehag og usikkerhet. Den elsker å utsette (prokrastinere) og den rettferdiggjør seg selv («confirmation bias») ubevisst.
Studier viser at vi har et lite handlingsrom på 4- 5 sekund til å handle når vi føler tvil og er usikker, før autopiloten overtar for å «redde» oss.
Det handler om mot til å ta det første lille usikre skritt og handle – NÅ
( innen 4- 5 sek) når jeg føler meg redd og usikker. Det handler om å «dytte» meg til å ta det første lille skritt ut av komfortsonen. Om å ta en telefon til en kunde og be om møte selv om jeg er redd og usikker – Nå. Ta en ny telefon og du får ikke annet enn nei. Når jeg handler NÅ og ikke gi autopiloten mulighet til å ta tilbake kontrollen og utsette fordi jeg ikke føler meg motivert og er usikker, så tar jeg kontroll over mitt liv.

«Just do it – now»

Skrevet av Jon Ivar Johansen

Trenger bedriften din hjelp med å endre tankesettet?

Sammen med våre kunder skaper vi gode resultater, og gir bedriften et nytt mindset.

Ta kontakt med oss idag, så kan vi hjelpe din bedrift å utvikle verdier og kultur som skaper resultater.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Les mer om personvern på vår personvernside. Les mer